Tjeckliste
Husk at…
Tjeckliste
Hvordan bliver din hjemmeside bedre, og hvad kan du selv gøre uden det store kendskab til programmering og design? Her er en liste med forslag til ændringer. Listen er ikke i numerisk orden, da hvert enkelt punkt som sådan ikke kan ændre alverden. Sammenlagt kan det betyde det hele.Indhold
Få overblik og prioritér hjemmesidens vigtigste opgaver. Hvad skal være placeret øverst på hjemmesidens forside?Giv dine brugere mere end de får. Først var computeren en regnemaskine, så blev det en skrivemaskine og i dag er computeren til kommunikation. Giv dem hvad de søger - og link til yderligere.
Grænsen mellem arbejde og underholdning er flydende. Brug de hjælpemidler der findes (video, lyd, widgets) og gør dine brugers arbejde underholdende og spændende.
Tekst
Din forside må ikke hedde "Velkommen".
Dengang Internettet var helt nyt var velkomstsiden ofte ledsaget af en storsmilende direkør, der stolt fremviste alle sine ansatte og hele vognparken: "Velkommen til vores første hjemmeside".
I dag er det ikke en nyhed at have en hjemmeside - det er en forudsætning for at drive forretning. Derfor bliver det en lille smule komisk, når man stolt hilser sine bruger velkommen. I dag bruges "Velkommen til min hjemmeside" kun af private amatører. Kald forsiden ved dens rette navn: Forside
Skriv godt og læsevenligt – Mange tekster på hjemmesider er skrevet til trykte medier og derefter kopieret ind på hjemmesiden. Skriv til internettet.
Skriv kort! – tekster på internettet skal være korte, præcise og rammende.
Skriv langt! – tekster på internettet kan være lange, men brug de hjælpemidler, der findes som udskriftsvenlige funktioner og download som PDF.
Funktioner
Ryd op i de unødvendige funktioner der har indsneget sig på hjemmesiden. Hvorfor skal hjemmesiden oplyse hvad klokken er?Design
Billeder skal være store, gode, fortællende, relevante og i god kvalitet.
Små billeder er ligegyldige og til besvær. Et billede fortæller mere end 1.000 ord - men kun hvis det er muligt at se hvad billedet forestiller.
Brug farvebilleder når du vil fortælle noget og give drømme plads til at flyve. Brug sort/hvid når du vil være faktuel og konkret. Billeder af ansatte er altid bedst i s/h - ligesom de er nemmere at udskifte.
Brug ikoner. Ikoner er gode til at skabe sammenhæng, og giver en hurtig visuel hjælpende hånd.
Holistisk grafisk identitet er med til at skabe et brand. Hjemmesiden og trykte medier skal være identiske og grafiske elementer skal være gennemgående. Tænk også virksomhedens emotionelle værdier ind i den grafiske identitet. Hvis virksomheden er uformel og afslappet er der ingen grund til at ligne en bank.
Få et favicon (logo) i browserens URL
Hold dig opdateret med tendenser indenfor design og brug de elementer der passer ind i virksomhedens profil og strategi.
Tekst skal ikke være 100% sort på en hvid baggrund. Kontrasten bliver for voldsom og de stakkels små øjne blive så trætte, så trætte, så trætte.
Farver
Brug farver med omtanke og med omhyggelighed. Når dét er sagt; Blå og grå er ved, at være tyndslidt.
Brug tre - højest fire farver. (Hvid og sort er sædvanligvis allerede valgt med den hvide baggrund og sorte tekst)
Navigation
Tænk strukturen på hjemmesiden igennem. En let og overskuelig navigation er en service, som dine brugere belønner.
Test din menu i forskellige browsere. Menuen er hjemmesidens vigtigst navigation og skal virke for alle brugere.
Dropdown menuer kan meget hurtigt blive svære at bruge. Højest tre niveauer og husk, at man som bruger mister tålmodigheden hvis menuen driller og man bliver smidt af.
Findes der en klar og tydelig "tilbage til forsiden" funktion?
Browsere
Tjeck din hjemmeside i alle toneangivende browsere og på forskellige platforme. Apple stormer frem og hypen der omgiver iPods og iPhone breder sig snart til deres computere. Tidligere kunne programmøre ud fra en lønsomhedsbetragtning undlade at designe til Mac. Mac brugere er unge, moderne og first-movere. Hvornår har det sidst kunne betale sig, at overse sådan en målgruppe?
Tendensen går i retning af, at brugere får større skærme og højere opløsning. En tredjedel benytter dog stadigvæk 800x600. Brug flydende sidestørrelser eller procentvis angivelse.
Selve browserens navigation kan fylde meget i nogle browsere. Plugins og add-ons kan optage endnu mere plads. Forsiden må ikke være for høj.
Kode
Valider hjemmesidens kode hos W3C. Valid kode fremtidssikre din hjemmeside og gør dig uafhængig af en bestemt leverandør.Søgemaskineoptimering
Tilmelde din hjemmeside de toneangivende søgetjenester. Google, MSN, Yahoo, Altavista og dmoz.org
Kontroller hvordan din hjemmeside ser ud i de forskellige søgemaskiner. Hvilke søgeord leder til din hjemmeside?
Hvilken følgetekst ledsager din hjemmeside på Google?
Google har en forkærlighed for hjemmesider der er på forkant med udviklingen. Links til en video på Youtube eller en artikel på Wikipedia øger din rating på Google. (skal naturligvis kun benyttes hvis det har en berettigelse).
Hold et vågent øje med hjemmesidens statistik og hvilke søgeord brugere fra søgemaskinen bruger. Hvilke sider bliver mest besøgt på din hjemmeside, og er det de rigtige?
Brug en robots.txt fil som hjælper søgemaskinerne videre
Giv dine side en meningsfuld titel med relevante søgeord
Brugervenlighed
Jacob Nielsen var 90´ernes guru indenfor brugervenlighed. Flere er uenige i hans regler, og oplever båndene som snærende og begrænsende fremfor hjælpende. En toneangivende afløser er imidlertid ikke fundet, og kendskab til hans litteratur er en hjælp for alle der bekymre sig om brugervenlighed. Uanset om man er enig eller ej.
Skal hjemmesiden kunne benyttes uden mus men i stedet med genvejstaster? Superbrugere og handicappede takke dig tifold. (man er også handicappet, når man er væltet på sin cykel og armen er brækket. Målgruppen behøver derfor ikke være handicappede før genvejstaster har en berettigelse)
Test, test og test. Hvis ikke økonomien er til en brugervenlighedstest kan mindre gøre det.
Fremvis hjemmesiden for venner og bekendte. Når deres rettelser er på plads kommer den store lakmusprøve. Kan din mor finde rundt på hjemmesiden – hvor går det galt!…(og det gør det!)
Links
Saml dine links på en særskilt side. Det er en god service for dine brugere. Let at finde, og dine øvrige sider bliver ikke overdynget af links.
Links skal ikke åbne i et nyt vindue. Links der åbnes i et nyt vindue opfattes som en provokation (pop-up). Hvis din side var en hjælp for brugeren vender de trofast tilbage igen.
Link til andre hjemmesider, og hold dem opdateret. Brugere og søgemaskiner belønner mange links.
Opdatering
Hvis der er flere der opdatere indholdet på hjemmesiden skal der oprettes en intern politik om sprogbrug, kommunikation og formålet med hjemmesiden.
Nyheder kommer ikke af sig selv. Der skal afsættes tid til, at skrive nyheder og opdatere hjemmesiden. Dine brugere kan hjælpe med tips & triks, nyheder, anmeldelser og artikler.
Læs mere…
30. maj 2008 : 00.03.