Good Vibrations
Good - Good - Good - Vibrations
Hvert år afholdes der en tværfaglig uge på Den Grafiske Højskole. I 2007 skulle der produceres en viralfilm for Den Grafiske Højskole, og her er filmen der vandt. Jeg optræder i rollen som støvet professor foran kameraet - bagved kameraet følte jeg mig betydelig bedre tilpas i rollen som projektleder.
Opgaven:
Fremstil en viralfilm, der kan fungere som markedsføringsmateriale for Den Grafiske Højskole. Filmen skal understøttes af en rapport, der beskriver og redegør for målgruppevalg, design og filmens ide og koncept.
Valg - og fravalg. Om tilblivelsen af filmen
Der er tre studieretninger med meget forskellige indhold på Den Grafiske Højskole. Fremfor at forsøge at beskrive dem alle valgte vi at fange den fælles stemning på DGH; Kærligheden til vores uddannelse.
Filmens ide
Studievalg er en af livets store valg. Filmen viser en ung studerende, der er for kreativ til sin uddannelse og som dagdrømmer om det han elsker. I et overdrevent og overraskende fantasiudbrud ser vi kontrasten mellem hans sind og hverdagen. Filmen slutter med et pay-off der henviser til DGH.Filmens formål
Filmens formål er at få modtageren til at klikke sig ind på dgh.dk, og dermed blive klogere på hvad Den Grafiske Højskole er.Udtryk
Filmens handling er en tur fra tilhørersædet og op til underviseren. Med så banal handling bliver udtryk og stemning de bærende elementer. Kreativitet bliver synliggjort i en grafisk eksplosion af former, farver og symmetri. Stemningen af fest og eufori bliver understøttet af sang og koreografi.Plot og dramaturgi
Filmen følger ikke en klassisk berettermodel. Men den bruger en række dramaturgiske greb til fremdrift. Filmens handling foregår i to forskellige universer: et virkeligt og et vanvittigt.Seeren bliver først præsenteret for en genkendelig undervisningssituation og afkoder hurtigt sted, rollefordeling og situationen. Næste klip introducerer hovedkarakteren, som en del at situationen. Men så sker der et kontraktbrud. Hovedkarakteren kigger pludseligt direkte i kameraet, og begynder at synge til musik med en markant højere volume end reallyden. Dette vendepunkt udgør filmens højeste hop på spændingskurven. Det er her seerne fanges og forbløffes, og følger nysgerrigt med ind i føromtalte vanvittige univers.
Grafikken introduceres langsomt, og herfra eskalerer absurditeterne.
Filmen når sit klimaks med et stort flot totalskud af fest og fryd. Sekundet efter genindtræffer den virkelige verden brat og brutalt.
Seeren har akkurat nået at accepteret galskabens præmisser og måske endda levet sig ind i verdenen, før den pludseligt bliver annulleret. Filmens andet overraskelsesmoment.
Der går et par sekunders forvirret tavshed, før afsender og budskab toner frem sammen med den vanvittige verdens grafik og musik.
Problemstillinger og løsninger
Et problem vi brugte lang tid på at løse var, at vi manglede en "eksplosion". En klassisk viralfilm som Dynamite Surfing er opbygget efter en traditionel berettermodel. En stigende spændningskurve leder os til et klimaks og en overraskende og underholdende pointe. Vi havde imidlertid hverken dynamit, tiden eller budgettet til en lignende eksplosion. Derfor valgte vi at placere "eksplosionen" på et uventet og overraskende tidspunkt - i starten, netop som man bliver irriteret over, at man ikke kan høre noget, og derfor er ekstra opmærksom.
Musik er et bærende element i filmen og vi var derfor afhængig af at vi havde rettighederne til musikken. I samarbejde med den danske afdeling af EMI, lykkes det via det amerikanske moderselskab, at købe rettighederne til det klassiske Beach Boys nummer "Good Vibrations". EMI var begejstret for ideen og valgte helt usædvanligt - og for et symbolsk beløb - at give os muligheden for at bruge musikken. Tak, EMI :-)
Statisterne er intetanende studerende fra KUA der blev lokket via et sponsorat fra Tiger Beer. Tre kasser øl er guld værd i et studentermiljø ;-)
Skrevet af Jesper Bækgaard
11. april 2008 : 23.46.